Scurt istoric

Istorie Octombrie 30, 2014

Pe valea Bistriței, mai jos de centrul administrativ al comunei Tarcău, zona de îngustare a văii, dintre Munții Hărmanului (Goșman) din sud și cei ai Cozmiței din nord, poartă denumirea de Lunca Strâmbului.Parohia Lunca Strâmbului cuprinde cătunele: Lunca Strâmbului, situat de-a lungul șoselei și  a apei, iar peste Bistrița: Lunca Caprei și Măciucașii.

În jurul anului 1935, familia Andrei Cojocaru construiește o primă troiță – o cruce de piatră, iar cu ajutorul sătenilor adaugă și un cerdac acoperit, lucrat de Constantin Nemțișor. Locul și troița sunt sfințite de către preotul Gheorghe Buba din Tarcău, care oficia Taina Sf. Maslu cu alți preoți la Izvorul Tămăduirii și de Sf.Ilie. În timpul retragerii armatei rusești de pe teritoriul României, în anii 1944-1945, troița este distrusă.

După mulți ani, în 1980 familiile Grasu Ion și Tulan Agripina, sprijiniți și de ceilalți săteni, au încercat reconstruirea vechii troițe, neprimind însă acceptul regimului comunist. În 1984 se construiește o cruce cu cerdac, un fel de troiță cu tablă, prin strădania și contribuția sătenilor. Între anii 1994-1996, familia Botea, cu sprijinul oamenilor satului, renovează în totalitate troița.

În anul 1999 se înființează Parohia Lunca Strâmbului, unde slujeau sporadic preoții din Tarcău. În decembrie 2004 este hirotonit preot pe seama acestei parohii Diaconu Nicolae.

În primăvara anului 2005, cu sprijinul enoriașilor,preotul Diaconu Nicolae a modificat troița existentă într-un paraclis (cu o lungime de 18 m și lățime de 7 m). În perioada imediat următoare a anului 2006 a început demersurile necesare obținerii terenului pentru biserică și cimitir, acesta fiind dat în folosință din anul 2006.

Paraclisul a fost sfințit în data de 9 aprilie 2010 , la sărbătoarea ”Izvorul Tămăduirii”,  de către Pr. Protopop Dumitru Ailincăi, alături de un sobor de preoți din împrejurimile Tarcăului.

În primăvara anului 2008, după obținerea cu greu a terenului, s-a început întocmirea proiectului și s-a pus piatra de temelie a viitorului lăcaș de cult. Edificiul va avea un stil arhitectural contemporan, baza constituind-o însă stilul moldovenesc de tip ”Ștefanian”. În momentul de față construcția bisericii a ajuns la acoperiș. Cu mila și ajutorul lui Dumnezeu se va finaliza cât mai curând înălțarea lăcașului în această zonă pitorească,  străjuită de munți, scăldată de apele  Bistriței, locuită de oameni minunați.